Τα σημάδια του καιρού – Ημερομήνια

ilios.aeras.feggari
Η παρατήρηση των ημερομηνίων, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες.
Ξεκινά από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 12η Αυγούστου (σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο) ενώ οι πιο παλιοί γνώστες προτιμούν να κρατούν ημερομήνια από την 14η Αυγούστου μέχρι και 25η του μηνός (σύμφωνα με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο).
Τα ημερομήνια σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο πολλοί από αυτούς τα θεωρούν πιο αξιόπιστα.
Έτσι η 1η Αυγούστου αντιστοιχεί στον μήνα Αύγουστο και εν συνεχεία γίνεται αντιστοίχιση των ωρών της ημέρας με αυτές των ημερών του μήνα.
Ο καιρός που «σημαδεύει» την συγκεκριμένη ώρα της ημέρας αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη μέρα του μηνός. Έτσι αν για παράδειγμα στις 3 Αυγούστου και ώρα 12 το μεσημέρι πυκνώσουν σύννεφα και βρέχει , θα ξέρουμε ότι στα μέσα περίπου του Οκτώβρη θα έχουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες.
Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι παράμετροι που υπολογίζουν οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Είναι η υγρασία , η κατευθυνση και σφοδρότητα των ανέμων , τα σημάδια της ανατολής (*) , η όψη του φεγγαριού (**) και σε ποια φάση βρίσκεται αυτό , το χρώμα από τα σύννεφα και η κατευθυνσή τους κ.α. πολλά.
Έτσι η ερμηνία των ημερομηνίων συνυπολογίζοντας όλους τους παραπάνω παράγοντες γίνεται μια πολύπλοκη διαδικασία που δίνει τη γνώση της μόνο σε έμπειρους ξωμάχους που κακά τα ψέματα μόνο αυτοί παιρνούν τη ζωή τους νυχθημερόν κοντά στη φύση.
Βέβαια πολλοί από τους νεώτερους προγνώστες ημερομηνίων ,παραπονούνται ότι οι καιροί άλλαξαν και πλέον δεν υπάρχουν σταθερές προβλέψεις λόγω αλλαγής εποχών και κλίματος.
Φυσικά τα ημερομήνια δεν γίνονται δεκτά από την επιστημονική κάστα των μετεορολόγων όμως δεν παύουν να μετρούν τάσεις του καιρού χωρίς απόλυτες τιμές.
Έτσι οι παλιοί έπαιρναν μια πρώτη γεύση της χρονιάς που έρχεται και αναλόγως έκαναν τα κουμάντα τους για τις καλλιέργειες τους κυρίως. Και όπως ομολογούν οι ίδιοι γλίτωναν από πολλά στραπάτσα του καιρού.

(* ) –«κόκκινη ανατολή ,κωλοβρεγμένη δύση». Αν η ανατολή είναι έντονα κόκκινης απόχρωσης θα ξέρουμε ότι το απόγευμα και μετά θα χαλάσει ο καιρός
(**) –«του ήλιου κύκλος άνεμος ,του φεγγαριού χειμώνας». Αν ό ήλιος έχει έντονο κύκλο (στεφάνι) που ξεχωρίζει με το μάτι ,αέρηδες δυνατούς θα έχουμε. Αντίστοιχα αν το φεγγάρι έχει παχύ στεφάνι που ιριδίζει ,προμηνύεται κακοκαιρία.
«ξάπλα το φεγγάρι ,ορθός ο καπετάνιος». Αν το μισοφέγγαρο είναι οριζοντιωμένο ,ο καπετάνιος δεν κοιμάται ,ανησυχεί και επαγρυπνεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s